Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA 2023 – o ediție a superlativelor

Ediția din acest sezon a etapei clujene va fi una dintre multele de până acum în care noțiunea de „superlativ” este asimilată unui eveniment asemenea celui organizat de Clubul Sportiv Savu Racing din Cluj-Napoca

• Bulgaria trimite 5 echipaje pe asfaltul clujean

Este deja bine-cunoscut faptul că etapele Campionatului Național de Raliuri „Betano” ridică un uriaș interes in rândul echipajelor din țara vecină, la sud de fluviul Dunăre. Doar că, mai mult decât oricând, nivelul competițional al celor ce fac deplasarea din marile orașe bulgărești la startul Raliului Clujului Star Lubricants powered by PMA, crește exponențial cu numărul echipajelor.

Miroslav Angelov vine în premieră la startul etapei clujene, bulgarul în vârstă de 50 de ani urmând a fi secondat de un copilot deja familiar competițiilor de raliu din țara noastră – anume Georgi Gadzhev. În timp ce Miroslav va fi la al 9-lea start în CNRB, pentru Gadzhev prezența la raliul nostru va reprezenta a 13-a participare într-o etapă din naționalul românesc de raliuri. Anton Titov și Alexander Spirov fac din nou echipă la bordul primei generații a modelului Škoda Fabia R5. Iar dacă pentru navigatorul bulgar va fi o premieră prezența la Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA, același lucru nu poate fi spus și despre Titov, care a mai concurat pe probele clujene și în 2017. Asemenea acestuia din urmă, și Ekaterina Stratieva revine pe probele clujene la mai bine de 12 ani de la prima și singura sa apariție în Raliul Clujului. Sportiva – triplă campioană europeană la clasa Ladies – va fi secondat de Georgi Avramov. În premieră – nu doar la Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA ci și în Campionatul Național de Raliuri „Betano” – va fi prezent la start și Peter Yordanov alături de soția sa Lyubka Yordanova. Cei doi nu vor fi însă unicul echipaj bulgar la bordul unui Renault Clio Rally5, întrucât la startul din acest week-end îi vom avea și pe Aleksandar Tomov împreună cu Yavor Brankov.

• Din Junior ERC la Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA

Roberto DAPRA la Barum Czech Rally Zlin // @World / Red Bull Content Pool

Dacă mai ieri vorbeam despre faptul că țara noastră are reprezentanți de seamă în lupta pentru titlul european la Juniori, astăzi ne îndreptăm atenția către unul din echipajele adversare ale fraților Maior. Este vorba despre Robert Dàpra și Luca Guglielmetti, sportivii din peninsulă considerând etapa clujeană drept locul perfect pentru ”încălzirea” înaintea rundei decisive a Junior ERC. Cei doi nu vor fi însă singurii italieni de pe probe, întrucât la start îi vom avea și pe Sandrin Tommaso alături de Maurizio Barone, la comenzile unei Dacia Sandero de cupă.

• Estonia și Turcia vor fi reprezentate în ultima etapă de asfalt a sezonului

Estonienii Alar Hermanson și Andre Vare vin în premieră la startul unei etape din Campionatul Național de Raliuri „Betano”, fiind atrași de complexitatea și nivelul competițional al etapelor din România. Nici Turcia nu se dezminte și aliniază la start primul model de specificație Rally3 ce a pornit pe probele clujene – cu Celik Caglayan și Sedat Bostanci la comenzile modelului Renault Clio Rally3.

• 13 modele de specificație R5/Rally2 la START

În prim-plan: toate cele 3 generații de Skoda Fabia Rally2

Chiar dacă liderii la zi ai Campionatului Național de Raliuri „Betano” (n.r. S. Tempestini & S. Itu) vor fi prezenți pe probele clujene cu modelul Porsche 997 RGT, numărul modelelor de TOP din clasa R5/Rally2 nu scade. Pentru prima dată într-o etapă a naționalului românesc de raliuri, pe probele speciale se vor afla toate cele 3 generații Rally2 ale producătorului ceh Škoda. Andrei Gîrtofan, Bogdan Marișca, Jean Tatu sen, Bogdan Gheorghiu, Victor Dimitriu și Anton Titov sunt sportivii sub a căror comandă se va afla câte-un model din prima generație a Škoda Fabia – numită R5 – în timp ce Sebastian Barbu, Sorin Badea, Miroslav Angelov și Mihai Manole vor pilota un model de generație mai nouă – anume Fabia Rally2 evo. Singurul care se va afla la comenzile ultimei generații de Škoda – în speță Fabia RS Rally2 – va fi timișoreanul Bogdan Cuzma.

Lista celor 13 modele R5/Rally2 este întregită de Fordul Fiesta R5 al lui Adi Teslovan, respectiv de Citroën-ul C3 Rally2 ce urmează a fi pilotat de Remus Cotuț.

Lista de înscrieri poate fi accesată AICI

Raliul Clujului Star Lubricants 2023 este organizat de C.S. Savu Racing din Cluj-Napoca și se desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv și a Agentiei Nationale pentru Sport, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Brigada Rutieră Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj, Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Serviciului Public Judeṭean Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Partenerii principali ai evenimentului sunt: Star Lubricants – distribuitor autorizat al produselor Mobil 1, Toyota Cluj, CELOT, PMA Invest, VIVO! Cluj-Napoca.

Parteneri: CERT Transilvania, Safetycar.ro, Cluj Arena, Gerovital, Engels Bistro, Coca-Cola, A 24, Cricova. Parteneri media: Prima Sport, ViaClujTV, Radio Romania Cluj,  Făclia, RallyMax, Autoştiri.ro, Autorally, FanRally.ro, GP24.ro, 24auto.ro, Autodriven.ro