81 de echipaje și 2 echipe, gata de start la Raliului Clujului Star Lubricants powered by PMA 2022

Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA urmează să tragă cortina peste sezonul de asfalt din Campionatul Național de Raliuri Betano, etapa clujeană ce se va desfășura în perioada 7-9 octombrie fiind a 8-a din totalul de 9 etape programate pentru acest an

Bineînțeles, de la startul ultimei etape de asfalt nu puteau lipsi principalii protagoniști implicați în lupta pentru titlul național, Simone Tempestini cu Sergiu Itu revenind la bordul modelului Porsche 997 RGT pe probele de casă, de unde au absentat în sezonul precedent. Sibienii Sebastian Barbu cu Bogdan Iancu (Škoda Fabia Rally2) vor fi și ei la start din postura de încă lideri ai Campionatului Național de Raliuri Betano, în timp ce Andrei Gîrtofan cu Doru Vraja (Škoda Fabia Rally2) fac deplasarea la Cluj pentru un ultim pas în a deveni campionii absoluți ai asfaltului. Fără nicio miză în acest sezon, câștigătorii ediției precedente Bogdan Marișca și Sebastian Itu (Škoda Fabia Rally2) revin pe probele de casă, cei doi fiind acompaniați de Dan Gîrtofan și Andrei Toderaș (Škoda Fabia Rally2) în a doua prezență din acest sezon pentru cei doi.

Penultima etapă din acest sezon are parte și de surprize plăcute, una dintre ele fiind că sibienii Jean Tatu senior și Eugen Rotaru revenind la start după accidentul violent de la Argeș, în timp ce Ioan Mihuț face echipă din nou Cosmin Diacu, în a doua sa prezență la comenzile unui model de top, pilotul din Dej luându-i locul lui Eugen Cărăgui la volanul modelului Peugeot 208 T16 R5. Lista modelelor Rally2/R5 este completată de Mihai Manole cu Marc Banca (Škoda Fabia Rally2 Evo), Bogdan Cuzma cu Florin Dorca (Škoda Fabia Rally2 Evo), Adrian Teslovan cu Vajk-Imre Cseh (Ford Fiesta Rally2), respectiv invitații din Turcia, Soylu Uğur și Guray Sener cu Škoda Fabia Rally2 Evo. Printre absențele etapei se numără echipajele DTO Rally Team, Cristi Dolofan/Traian Pavel și Eugen Cărăgui/Robert Patrick Fus.

Cu prezențe numeroase în etapele precedente, bătălia grupei N se va da între 5 echipaje la Cluj: liderii la zi Valentin Porcișteanu cu Dan Dobre (Mitsubishi Lancer Evo IX), Bogdan Talașman cu Laurențiu Mandu (Mitsubishi Lancer Evo X) respectiv Cristian Timisică, acesta din urmă urmând să anunțe cine îl va seconda la bordul Mitsubishi-ului Lancer Evo IX. În lupta pentru o clasare pe podium se vor afla atât Răzvan Nechifor cu Dorin Pulpea (Subaru Impreza WRX STI) cât și Emil Vincze cu Sorin Colceriu (Mitsubishi Lancer Evo IX).

După ce la ediția precedentă, pe care a și câștigat-o, a adus în dreapta sa un nou copilot, pentru startul din acest an, Norbert Maior revine alături de sora sa, Francesca în Peugeot-ul 208 R2, în lupta pentru cucerirea celui de-al doilea titlul la categoria mașinilor cu tracțiune numai pe puntea față. Lideri deocamdată în clasamentul la zi, Vlad Cosma și Carmen Poenaru sunt pregătiți să-și apere poziția, în timp ce Cristi Sugár și Vlad Colceriu se aliniază la startul etapei clujene din două motive, un rezultat pe podiumul categoriei 2FWD și al clasei RC4, dar și victoria în clasamentul cupei monomarcă 208 R2 Cup, ceea ce i-ar putea face campioni matematici înaintea ultimei etape de la Brașov. Aflați pe probele de casă, Marius Sîncrăianu și Alina Bianca Pop (Peugeot 208 R2) se vor afla atât în lupta unei clasări pe podium la două roți motrice față și RC4, cât și pentru victoria cupei 208 R2, în aceleași bătălii urmând să se afle atât Bogdan Gheorghiu cu Adrian Temeș (Peugeot 208 R2) cât și Csongor Szabó cu Rareș Fetean (Peugeot 208 R2). De asemenea, alte două echipaje de luat în calcul pentru un loc pe podiumul mașinilor cu tracțiune pe puntea față sunt formate din Jean Tatu Jr și Gabriel Lazăr, respectiv echipajul turc aflat pentru a 4-a oară în România, Buğra Can Kilic și Yusuf Calik (Renault Clio Rally4). La startul etapei din Munții Apuseni se va afla și un alt echipaj din Turcia, Kaan Sarpkaya cu Soner Tamer (Peugeot 208 R2) la a doua prezență pe probele Campionatului Național de Raliuri Betano, lista modelelor Rally4/R2 fiind completată de Ovidiu Costea/Mircea Onofrei, Vasile Ile/Robert Patrick Fus, Andrei Coreanu/Iulian Nicolaescu, toți la bordul modelelor 208 R2, respectiv Dănuț cu Lucian Budai și al lor Citroën DS3 R3T.

În ceea ce privește ierarhia modelelor Rally5, etapa clujeană va avea la start 3 echipaje ce vor porni și în cadrul cupei monomarcă Clio Rally5 Challenge: liderii Constantin Tudose și Teodor Gabriel Găină, ocupanții poziției secunde Mihai Dumitrescu cu Bogdan Nițescu respectiv singura prezență feminină de la volan la această ediție – . De cealaltă parte, 14 modele se vor lupta pentru victoria sau cel mai bun rezultat în clasamentul RC5N. Printre favoriții la victorie se numără atât liderii la zi David Tarța cu Mihai Sandu (Suzuki Swift Sport), cei doi fiind foarte aproape de obținerea titlului Swift Cup, cât și Paul Popa cu Tudor Mârza la revenirea în micuțul Swift Sport. Deși debutul le-a fost umbrit de un accident pe ultima probă specială, Radu Lambrino și Andrei Aitculesei revin pentru a doua oară la Cluj cu Suzuki-ul Swift Sport, cei doi urmând să se lupte pentru o clasare pe podiumul clasei cu proaspeții debutanți Bogdan Duma cu Ovidiu Zaberca (Suzuki Swift Sport) și Tudor Pop cu Alexia Parteni (Suzuki Swift Sport) dar și cu Costin Popescu cu Mihai Rotaru în dreapta sa (Honda Civic).

Contând ca etapa a 8-a în Campionatul Național de Raliuri Betano, Raliul Clujului va fi „câmpul de bătaie” pentru toate cele 4 cupe monomarcă prezente în acest sezon: 208 R2 Cup, Clio Rally5 Challenge, Cupa Dacia și Swift Cup. Iar dacă despre primele două cupe și principalii favoriți la victorie am vorbit, pentru penultima etapă a celei mai longevive cupe monomarcă – Dacia, și-au anunțat prezența 5 echipaje, printre acestea aflându-se principalii favoriți la titlul național: liderii la zi Sebastian Scîrlet cu Eduard Zamfirache (Dacia Sandero), campionii en-titre Victor cu Mihai Supuran (Dacia Sandero) dar și câștigătorul ultimelor două etape, Răzvan Ungureanu cu Emilia Olteanu (Dacia Sandero), în timp ce Mircea Crișan/Florin Vălenaș (Dacia Logan) și Dragoș Ghigolea cu Marius Popescu completează lista. Cât despre ediția aniversară a Swift Cup, băimăreanul David Tarța are toate șansele să-și adjudece titlul ediției a 10-a a cupei dedicată modelelor Suzuki Swift Sport, însă nu va avea misiunea ușoară întrucât la start se va afla și Paul Popa cu Tudor Mârza. În același timp, Andrei Gheorghiu cu Andrei Brezoszki vin la Cluj pentru a-și apăra poziția de vicecampioni ai cupei, lista modelelor din Swift Cup fiind completată de Paul Retegan cu Sándor Csikós și Alexandru Benga cu Andrei Mitrașcă.

Un total de 4 echipaje se vor afla în lupta victoriei clasei NAT11, printre acestea numărându-se localnicii Bogdan Moldovan cu Dan Nicoschi (Ford Fiesta Proto), respectiv sucevenii Marcel Cioltan cu Ioan Popa (Subaru Impreza WRX STI) și Claudiu Erhan cu Dumitru Gheorghe (Mitsubishi Lancer Evo IX), în timp ce Tibor Sziklai și Krisztián Kertész revin pentru a doua oară la Cluj, echipajul ungar urmând să se afle la bordul modelului Mitsubishi Lancer Evo VII. Una dintre absențele etapei sunt soții Bogdan cu Delia Năstase. Pentru ultima etapă de asfalt a sezonului și-au anunțat prezența un număr record de echipaje și la clasa NAT12, capi de listă fiind Ciprian Lupu cu Andrei Pintilii (Citroën C2 VTS). Totuși, cu prima șansă la victorie pornesc clujenii Dorin Costea cu Horațiu-Șerban Voicu (Ford Fiesta ST), în timp ce Ionuț Ienășel cu Tudor Lomănariu (Ford Focus ST) și Emanuel cu Denisa Resiga (Ford Fiesta ST150) vor avea la rândul lor un cuvânt de spus în clasamentul final. La acest capitol, lista este completată de Elisei Groza cu Adrian Morariu (Honda Civic EP3), Andrei Fărăgău cu Radu Dan Popovici (Renault Clio), Sergiu Rogozan cu Ioan Cătană (Renault Clio) și Florin Petrișor cu Alin Coșman (Renault Megane).

După o pauză de câteva luni, Campionatul Național de Raliuri pentru Vehicule Istorice revine în prim-plan pentru ultima oară în acest sezon, la start urmând să se afle principalele echipaje ale acestui campionat: Dorin Alexandrescu cu Andrei Moțescu (VW Golf I GTI), Cătălin-Cedric Ghigea cu Călin Fărăgău (Alfa Romeo GTV TurboDelta) respectiv Levente Kovács și Alexandru Neumann cu Ford Escort RS MkII. Lista numelor prezente cu modele istorice este continuată de Marius Băltățeanu cu Bogdan Bărbatu (Toyota Celica), Botond Balázs cu Ștefan Barkoczi (Lada VFTS) și Dániel cu Andreea Turzai (Honda CRX).

Deși vor avea de parcurs numai probele de duminică, un număr de 15 echipaje și-au anunțat prezența la startul Campionatului Național de Rally2, printre ei fiind prezenți liderii la zi Cătălin Ienășel cu Adrian Diaconescu (Mini Cooper S) cât și câștigătorii ultimelor două etape Eduard Georgescu cu Călin Paraschiv (VW Golf V DSL). Cu ocazia Raliului Clujului, harghitenii Attila Jakab și Hunor Sipos își fac debutul la bordul modelului Peugeot 208 R2, în timp ce cu altă șansă la victorie pornesc atât Mihai Popa cu Florian Nițurad (Seat Ibiza Cupra) dar și soții Flaviu cu Andreea Stanciu (Smart Forfour).

Lista de înscrieri completă poate fi accesată pe www.raliulclujului.ro la secțiunea Concurenți

Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA 2022 va debuta vineri, 7 octombrie, cu Startul Festiv de la Cluj Arena, urmând ca ziua de sâmbătă, 8 octombrie să presupună atât testele oficiale (Shakedown), în prima parte a zilei, cât și primele 4 probă specială cu câte două treceri pe probele Măguri Răcătău – Top Market și Râșca – Star Lubricants, în timp ce ziua de duminică, 9 octombrie, va trage cortina asupra ediției 41 a etapei clujene cu alte 4 probe speciale, câte două treceri pe probele Dângău – Parsa Beauty și Dealu Botii – Logitrust, cu punct final la Festivitatea de premiere de la Cluj Arena.

Partenerii principali ai evenimentului sunt: Star Lubricants, distribuitor autorizat al produselor Mobil 1, PMA Invest, Logitrust Impact, Top Market, Parsa Beauty, Toyota Cluj-Napoca, CELOT, VIVO! Cluj-Napoca.

Parteneri: CERT Transilvania, Cluj Arena, AEA Medical, Engels Bistro, Cricova, A 24, Gerovital, Coca-Cola

Partener safety: Safety.ro

Parteneri media: Radio Romania Cluj, ViaClujTV, RallyMax, Autoştiri.ro, Autorally, FanRally.ro, GP24.ro, 24auto.ro, Faclia, FireWeb.

Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA 2022 este organizat de C.S. Savu Racing din Cluj-Napoca, cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și se desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv și a Ministerului Tineretului și Sportului, cu sprijinul Inspectoratul de Poliție Județean Cluj – Brigada Rutieră Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Județean și desigur, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.